5 ting du kan trene hjemme i din egen stue, og som gir resultater

Trenger du tips til hva du kan trene innendørs når vinden uler, dagslyset forsvinner og snøen kryper oppover terrassedøren?

Her får du mine beste stue-øvelser til bruk på de kjipeste høst- og vinterdagene!

1. Middagsparkering i heimen

Middagsparkering i heimen, min gulløvelse Dette er en øvelse som jeg benytter hver eneste dag hele året rundt. Når jeg lager middag må hundene mine ligge foran dørstokken mellom stua og kjøkkenet. Når middagen er ferdig må de flytte til hundesengen sin i den andre enden av rommet, mens familien spiser.

Når reglene innføres forsøker hundene mine selvsagt å snike seg frem, spesielt hvis en kjøttbit tilfeldigvis havner på gulvet. Når de etter hvert skjønner at en regel alltid er en regel, faller de til ro. Det er denne roen jeg ønsker meg når mine firbeinte venner må sitte å se en annen hund apportere enten det er på jakt, på kurs, på prøve eller på trening.

Jeg tror at hvis hunden min ikke klarer å slappe av hjemme med for-styrrelser, klarer den det heller ikke i treningssettinger utendørs.


Ro og passivitet: Å kunne slappe av med fristelser i nærheten gir deg fordeler både i hverdagen og i retrieverarbeid.


2. Antibyttetrening 

Antibyttetrening - ved å bygge et «dummybål". Sliter du med at hunden din bytter dummy hvis den har muligheten? Eller at den søker videre med dummy i munnen på feltet? Da kan du ta tak i utfordringen på for eksempel kjøkkenet ditt.

Jeg pleier å stable et lite «bål» bestående av 5 dummyer på kjøkkenet eller i stua. Deretter tar jeg frem klikkeren (du kan si bra i stedet for å bruke klikker).

I starten stiller jeg meg helt inntil «dummybålet» sammen med hunden min. Øvelsen starter med at jeg sier «Apport!» eller en tilsvarende kommando. Jeg klikker og belønner i samme sekund som hunden griper over den øverste dummyen.

Deretter krever jeg at jeg får dummyen i hånd før jeg klikker og belønner. Når dette er på plass gjør jeg det samme med dummy 2,3,4 og 5. Det gjør ingenting om bålet raser sammen, så lenge hunden forstår konseptet «en av gangen».

Til slutt rygger jeg gradvis bakover, slik at det blir større avstand mellom meg, hunden og dummybålet.


En av gangen, takk!: Å lære hunden at den skal forsyne seg med en dummy av gangen går som en lek om du starter innendørs med rett metodikk.


3. Hjemkomst og avlevering i hånd

Hjemkomst og avlevering i hånd. Dette er en øvelse jeg alltid starter med innendørs uansett om jeg har valp eller voksen hund. Jeg starter med det jeg kaller valpeapportering (valpekurs for kommende apportører online). Det vil si at den firbeinte skal komme hjem til meg med skatten uten at jeg hiver meg etter apporten som en keeper på en fotballkamp. Hunden får i stedet beholde apporten en stund inne hos meg, mens jeg skryter av den. Til slutt bytter jeg apporten mot en godbit.

Når hunden min kommer rett hjem hver gang, går jeg over til å lære den å legge en tennisball i hånden min. Du kan lære mer om metodikken i en gratis arbeidsbok som du finner her.


Avlevering i hånd: Jeg starter å lære hundene mine og avlevere en tennisball i hånden min innendørs.


4.Lær hunden din en «Hold-kommando»

Lær hunden din en «Hold-kommando». Er hunden din litt slapp i nepa? Eller slipper den alltid apportgjenstanden etter å ha vært i vann fordi den vil riste seg? Da kan en «Hold-kommando» hjelpe.

Dette starter jeg alltid å trene hjemme i min egen stue, og ikke i en treningssetting utendørs, for å unngå konflikt og tygging på apporten. Jeg setter meg ned på gulvet, slik at jeg ikke står og ruver over hunden i en dominerende kroppsposisjon. Deretter oppfordrer jeg hunden min til å ta apporten. I samme sekund som hunden griper over dummyen sier jeg «Hold!», klikker og belønner med godbit (eller sier bra og belønner). Gradvis øker jeg lengden hunden min må ha apporten i munnen før jeg sier bra eller klikker og belønner. Denne øvelsen står nærmere beskrevet i grunnkurset i apportering og jaktlydighet online med en tilhørende steg-for steg video.


Ikke slipp! Lærer du hunden din en hold-kommando innendørs i vinter - blir det mindre slinger i valsen når våren kommer.


5. Nærsøk på snusematte eller i en sokkehaug

Nærsøk på snusematte eller i en sokkehaug. Hvis du ikke har startet å lære hunden din nærsøk ennå, kan du kjøpe en snusematte i en dyrebutikk. Kjøp den største du finner. Du kan legge godbiter ned i snusematten og legge på nærsøksignalet når hunden din har snuten ned i matta.

Har du kommet et steg lenger, og har en hund som ikke spiser eller smaker på tekstiler, kan du gjemme en ball i en haug med sokker. Husk at du ikke må pakke ballen så godt inn at hunden ikke får fert. Når hunden leter etter ballen blåser du i vei. Dette er også en øvelse du lærer i grunnkurset i apportering og jaktlydighet online.


Nærsøk i solosokker: I vår familie har det en tendens til å hope seg opp med solosokker. De bruker jeg om vinteren til å trene nærsøk i, dersom hunden/valpen ikke er interessert i å spise dem.


Masse lykke til med å stimulere hundens små grå i rufsevær samtidig som dere koser dere i varmen!


PS!

Nesten alle oppgavene i grunnkurset i apportering og jaktlydighet online kan gjøres innendørs. Her lærer du alle øvelsene som skal til for å få en sterk og solid grunnmur. Du kan lese mer om kurset her!

80 prosent av øvelsene i Kickstart jaktfoten gjøres også innendørs. Du kan lese mer om onlinekurset her.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.